2024.png

Surowce emulgujące w kosmetykach

Są to substancje, które umożliwiają połączenie się dwóch lub więcej naturalnie nie- mieszających się faz, takich jak woda i olej. Cząsteczki emulgatorów posiadają grupy hydrofilowe. które wnikają w fazę wodną, oraz lipofilowe, które łączą się z fazą olejową. Możemy wyróżnić emulgatory jonowe i niejonowe oraz naturalne (lanolina, wosk) i syntetyczne (np. z grupy produktów pod marką Span lub Tween), Emulgatory stosowane w emulsjach kosmetycznych nie powinny działać drażniąco na skórę i błony śluzowe.

substancje emulgujace

Wchodzą w skład: emulsji kosmetycznych (np. kremów, mleczek), odżywek do włosów, farb i lakierów, wyrobów perfumeryjnych.

Surowce emulgujące są wykorzystywane nie tylko w kosmetyce. Możemy je znaleźć w kuchni. Dzięki nim możemy uzyskać np. makaron z zielonej herbaty albo majonez.